Bulgaria Web Summit 2018

На 14.04 посетих конференцията на Bulgaria Web Summit 2018. Това беше и първото ми посещение на подобно събитие. Разбрах за него от колегата Кирил, проверих темите на сайта http://bulgariawebsummit.com/ и набелязах доста интересни теми. Проблемът беше, че по едно и също време щяха да се провеждат 4 различни лекции. Изборът не беше лесен, но нямахме право на глас :).

Денят започна лекцията на Светлин Наков на тема “Blockchain Cryptography for Developers“.  Беше доста технически ориентирана. Ставаше въпрос за:  елиптични криви, secp251k1 (кривата на Bitcoin), цифрови подписи, генериране на Ethereum адреси, подписване на транзакция в Ethereum, хеширане, SHA256, SHA3, keccak256, HMAC, извличане на ключ по парола, шифриране на данни, AES, SCrypt, крипто-портфейли и някои стандарти около тях като BIP39 и BIP44. Беше полезно, но имаше твърде много информация на кратко време.

Втората лекция, която посетих беше “Building scalable web apps for patients” с водещ Красимир Цонев. За съжаление не можах да остана до края, тъй като имаше много хора и не се чуваше добре в края на залата. Темата беше интересна и доста популярна в последно време – софтуер за връзката между пациент и лекар или т.нар. дигитално здравеопазване.

Третата и със сигурност най-интересна за мен лекция беше на тема “Simplicity is not Simple.” на Dave Hogue. Тя беше интересна по няколко причини – водещият грабна аудиторията с ораторските си умения, презентацията беше изключително добре подготвена, темата е изключително наболяла в днешния свят на дигитализиране. Стана въпрос за това, че твърде лесно на вид и най-простият софтуер, разполагащ с най-малко функционалности може да стане излишно сложен. Накара всички ни да се замислим върху какви проекти работим ежедневно, как можем да ги подобрим и най-вече защо. Само заради тази лекция си струваше цялото събитие (лично мнение) :).

Четвъртата лекция беше “React Native App: Expectations vs Reality.” на Калоян Косев. Той ни разказа за неговия опит с набиращата все повече популярност работна рамка за нативни приложения React Native. Имаше няколко основни точки в неговата презентация, които ми се набиха:

– трябва да имаш предишен опит с ReactJS, за да преминеш на     React Nativе в противен случай, би отнело доста време докато свикнеш с технологията.

– няма почти никакви плъгини и разширения за React Native

– дебъгването е трудно

– производителността е изключително добра.

В крайна сметка не успя да ме убеди, че трябва да пробвам да науча и да се занимавам с React Native.

Следващата лекция беше на тема “The next evolution of the Web” с водещ Биляна Вачева. Тя разказа на навлизането на т. нар. виртуална реалност в съвременните уеб технологии. Показа ни, че тя ще се използва не само за забавление, както до момента. Разказа ни за новите тенденции при разположението на елементите на една уеб страница в режим на виртуална реалност.

Шестата лекция също беше интересна “There is a lot of buzz around the progressive framework named VueJS. But why is it truly special and interesting?” с водещ Roman Kuba. Той ни разказа за новата работна рамка за JavaScript – VueJS. Изключително интересна технология, която бихме могли да имплементираме в PMS4 някой ден :).

Предпоследната лекция беше за ревюта на кода “Practical code reviews” с водещ Илко Качаров. Имаше полезни съвети, но нищо което и преди не сме чували за ревютата на код.

Последната лекция “Storing Data in MongoDB” беше с автора на Xdebug и старши софтуерен инженер в екипа, разработващ MongoDB – Derick Rethans. Интересна лекция за това как се работи с нералационната база от данни на MongoDB. Показа ни основните концепции при дизайна на базата данни в зависимост от нуждите на софтуера, който разработваме. Наред със силните страни на използването ѝ ни показа и нейните слабости, което беше доста интересно.

Като цяло бих определил посещението си на конференцията като много ползотворно. Научих нови неща, успях да добия представа за новите тенденции в уеб технологиите, запознах се с интересни хора, спечелих тениска :).

Нещо друго, което ми направи впечатление е, че чуждите лектори бяха по-добри от нашите. Жалко, но факт!

Leave a Reply